O NOVOJ FISKALIZACIJI

Tehnologija na kojoj je zasnovan fiskalni sistem u Srbiji je zastarela. Posle 17 godina došao je trenutak da unapredimo sistem novim i modernijim tehničkim rešenjima. Nema više fiskalizacije, sada je na redu e-fiskalizacija.

Troškove e-fiskalizacije pokriva država. Subvencija iznosi 100€ po prodajnom mestu i 100€ po fiskalnom uređaju a prijave će biti nastavljene od 15. marta do 5. aprila, prema najavi minstra finansija Siniše Malog.

E sad, šta nam to sve donosi nova fiskalizacija pored nove tehnologije?

Nekoliko je ključnih izmena. Ukinut je fiskalni modul, sada komunikaciju sa serverom Poreske uprave obavlja LPFR (lokalni procesor fiskalnih računa). Za potpisivanje računa potreban vam je bezbednosni element, koji dobijate prijavom na sajtu e-poreza. Izmenjen je i izgled samog fiskalnog računa koji sada obavezno mora da sadrži QR kod čijim skeniranjem mobilnim telefonom u bilo kom trenutnku možete proveriti da li je račun validan ili ne, odnosno da li je isporučen na server Poreske uprave. Dosta je novina i kod izdavanja samog računa. Sve u svemu, možemo slobodno reći potpuno nova i savremena eFiskalizacija je pred nama, potpuno nov način evidentiranja prometa. Treba biti spreman.

Zbog toga je Kompanija “Galeb” u širokom obimu izašla u susret obveznicima fiskalizacije. Kanali komunikacije koje smo otvorili su:

  • besplatni call centar 0800 111 123
  • novi sajt: efiskalizovan.rs posvećen isključivo fiskalizaciji
  • dva tematska webinara nedeljno i otvoreni link – 5 sati live uključenja preko zoom aplikacije koje služi isključivo za pitanja korisnika
  • YOUTUBE kanal Galeb efiskalizacija na kojoj smo postavili video tutorijale od toga kako se ubacuje bezbednosni element, aktivira licenca do naprednijih funkcija Galeb miniERP maloprodajne aplikacije.